zondag 2 juli 2017

Workshop glasblazen: Miranda van der Waal

Mijn Sinterklaas cadeau voor 2016. Een workshop glasblazen. Voor iemand die een vitrine vol met glasobjecten heeft natuurlijk een fantastisch cadeau. En zaterdag 1 juli was het dan eindelijk zover. We gingen richting Rotterdam om van Miranda de kneepjes van het vak te leren.

Het eerste waar ik aan dacht toen ik Miranda van der Waal hoorde was aan Diana Charite van van Kooten en de Bie. 'Weet je wel weet je niet'. Een prachtig flamboyant persoon met zo'n heerlijk doorrookte stem. Bij Miranda komt het niet van het roken. Ze is met die stem geboren. Al zou het zomaar ook van al het praten kunnen komen. Want als die mond eenmaal opengaat staat hij niet meer stil. Geen seconde. Of er nu iemand luistert of niet. 

Al kwebbelend leg ze uit wat de bedoeling is. 
Waar het op neerkomt is dat we er een leuke gezellige middag van maken met zijn allen en dat we ook nog eens een leuk zelf geblazen vaasje mee naar huis nemen. Ondertussen is ze constant in de weer met dingen pakken en weer terugzetten, deuren opendoen en weer dicht. Het lijkt misschien alsof ik ADHD heb zegt ze daarover gekscherend. Maar zo ben ik gewoon. Maakt niet uit.

Miranda zit al 40 jaar in het vak. Haar moeder en ooms gingen haar voor. Ze heeft gewerkt met en les gehad van de grootste glasblazers in het vak. En het is heerlijk om haar met passie en liefde over haar werk te horen praten. Stel je haar een vraag dan krijg je een antwoord van een half uur over van alles en nog wat. Het is dus een wonder dat we uiteindelijk maar een half uurtje zijn uitgelopen aan het einde van de middag. Dezelfde passie laat ze zien tijdens de workshop. Stampvoetend, schreeuwend en met weidse gebaren aanwijzingen gevend drijft ze ons tot grootse hoogte. Zodat we uiteindelijk inderdaad met dat leuke vaasje naar huis gaan en we een klein tipje van kunst van het glasblazen hebben mogen ervaren.

Het begint allemaal met de buis. Deze ene buis moet het vaasje worden. Ze heeft er voor ons alvast aan beide kanten een punt aan gemaakt. Punten trekken, daar draait het allemaal om. Die heb je namelijk nodig om het glas te kunnen vasthouden en draaien tijdens het branden en blazen en trekken. We krijgen allemaal onze eigen buis op maat. Daarna kunnen we aan de slag om in een aantal stappen ons eigen vaasje te maken.

1. verven
2. blazen van het bolletje
3. vullen van de inwendige mens
4. trekken en draaien van de hals
5. blazen van het halseinde
6. afwerking van de hals
7. maken van de bodem

IK kan niet anders zeggen dan dat het een heerlijke middag is geworden. Niet in de laatste plaats door onze gastvrouw. En zoals dat is met veel ambachten, het lijkt zo makkelijk als je het iemand ziet doen. Maar als je zelf bezig bent besef je hoeveel meer er bij komt kijken.

Het resultaat mogen jullie zelf beoordelen. Wij zijn er best wel trots op. En als je denk dat wil ik ook eens doen, dan zou ik zeggen ga naar Rotterdam en doe zo'n leuke workshop bij Miranda van der Waal. Zeker een aanrader. 
En oh ja, ze maakt zelf ook best wel leuke dingen ;-)  

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me superleuk om te doen. Staan ze al in de vitrine ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ze staan al in de vitrine. Moet ze alleen nog een keer van binnen schoonmaken. Zit nog wat roet aanslag maar dat krijg je wel weg. Ja inderdaad leuk om te doen.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie.