6 personen
Ingrediënten
Voor de salade
-
2 grote stukken broccoli
-
8 plakken gerookte, doorregen bacon in smalle
reepjes gesneden
-
olijfolie
-
3 stevige rode tomaten, gehalveerd, van zaadjes
ontdaan, in dunne plakjes gesneden
-
een klein bosje verse bieslook, liefst met
bloemetjes, fijngehakt, de bloemen apart gehouden (zonder bloemetjes kan ook)
Voor de dressing
-
½ teentje knoflook, gepeld en geraspt
-
2 theelepels dijonmosterd
-
6 eetlepels extra vierge olijfolie
-
2 eetlepels witte wijnazijn (rode kan ook)
-
zeezout en zwarte peper uit de molen
Bereiding
Snijd de roosjes van de broccoli met een klein
mesje los en in kleine stukjes. De bedoeling is dat de broccoli echt heel
delicaat en salade achtig wordt, dus neem er de tijd voor. Snijd de droge
uiteindes van de stronken af, gooi die weg en snijd de malse stukken in de
lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
Blancheer de broccoli roosjes en de in plakjes
gesneden steel 60 seconden in kokend water, zodat hij wel zacht wordt, maar ook
nog beet heeft. Laat ze in een vergiet uitlekken en spreid de stukjes en
plakjes broccoli uit op een schone theedoek om ze uit te laten wasemen (dat is
belangrijk omdat de dressing er dan beter aan hecht). Leg de stukjes broccoli
als ze goed droog zijn op een schaal.
Bak de reepjes bacon in een scheutje olijfolie
op matig vuur tot ze krokant en goudbruin zijn en schep het merendeel over de
broccoli. Het vet in de pan kun je voor de dressing gebruiken.
Giet het in een kom, voeg er de rest van de
ingrediënten aan toe en klop alles goed door elkaar.
Doe de plakken tomaat en het gehakte bieslook
bij de broccoli en bacon en giet de dressing erbij. Hussel alles goed en proef
of de smaak naar je zin is. Als je hem nog een beetje op wilt peppen, kun je er
nog een extra scheutje azijn bij doen. Mocht je bieslook bloemetjes hebben, dan
strooi je die er vlak voor het serveren overheen. Deze salade is heerlijk om zo
te eten of om bij een lekker stuk vlees of vis te serveren.
Je kunt de salade ook
aanvullen met feta of gehakte Spaanse pepertjes. Verschillende kleuren
kerstomaatjes zijn er ook heel leuk bij.
En ben je vegetarisch
of houd je niet van vlees, dan is gerookte zalm ook een goede optie om de bacon
mee te vervangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie.