maandag 22 mei 2017

Project 52 bags; FBLS bag 57 The inspired by...Patchwork logo bag


Bijna twee maanden zijn we bezig geweest met deze tas. Ons meest ambitieuze project ooit schreef ik op Instagram. En dat is zeker het geval. En misschien ook wel onze mooiste tas tot nu toe. En voor degene die denkt, nou die wil ik ook wel...helaas deze is niet te koop. Tijdens het maken van deze tas ben ik steeds meer gaan begrijpen waarom sommige designer tassen zo duur zijn. Je betaalt niet alleen voor het labeltje wat erin genaaid is of voor de luxe materialen die zijn gebruikt. Je betaald ook voor al die uren handwerk die er soms inzitten. Zo bij deze. Ik heb de uren niet bijgehouden. Maar naast de ca. 3 uur per week met twee personen gedurende 6 weken heb ik aan deze tas ook nog een aantal weken thuis gewerkt een paar uur per avond. Dan kom ik algauw op zo'n 50 uur werk wat erin heeft gezeten. En misschien zit ik dan nog aan de lage kant. Ik zal het maar niet omrekenen in geld. 

Het idee

De inspiratie voor deze tas komt van de Chanel Denim Patchwork Classic Jumbo Flap Bag. Een hele mond vol. Dan wel. Het is ook een hele tas. Voor deze FBLS bag versie zijn mijn moeder en ik gaan grutten in de restjes kisten, zakken van Max en zelfs onze kledingkast. We hebben onszelf voor deze tas wat donaties gedaan. Jasjes, broeken, jeans, kussen hoesjes, leerrestjes, viltrestjes en zelfs een stukje skippybal. Alles is gebruikt om deze tas te maken. Maar hoe gaat dat dan?


 • Allereerst heb ik van verschillende foto's van het origineel en de maten die je op internet kunt vinden het totaalpatroon nagetekend op stevig papier; van de achterkant met flap, de zijkant en de voorkant. De losse deeltjes heb ik vervolgens weer overgenomen op patroonpapier en los geknipt.
 • Vervolgens de combinatie van lapjes uitgezocht en deze op maat geknipt
 • Daarna de applicaties getekend en deze ook van stof en leer uitgeknipt.
 • De losse lapjes heeft mijn moeder op een dun stukje katoen gestikt en op sommige lapjes de applicaties.
 • Ik heb daarna alle lapjes aan elkaar gezigzagd en de applicaties rondom.
 • Toen dat gedaan was konden we beginnen met borduren. Alle lapjes en applicaties zijn rondom met de hand geborduurd. Een werkje waar ik heel erg tegenop heb gezien maar achteraf misschien wel het leukste vond van het maken van deze tas. 
 • Nadat het borduursel klaar was kon de tas in elkaar worden gezet. Terwijl mijn moeder daarmee bezig was heb ik de flap voor de sluiting gemaakt.
 • Nadat de binnen- en buitentas in elkaar zaten kon de sluiting in de tas en flap gemaakt worden en tenslotte de ketting aan de zijkant.


Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. Bovendien is het zo bevallen dat we er zeker nog een keer een gaan maken.

De materialen
 • Tas buitenkant basis; alle materialen bestaand
 • Tas buitenkant decoratie; alle materialen bestaand
 • Tas buitenkant borduursel; borduurgaren bestaand en nieuw
 • Tas binnenkant; katoen bestaand
 • Sluiting; nieuw
 • Hengsel; ketting, nieuw
 • Lusjes en haken zijkant; bestaan
Het resultaat1 opmerking:

 1. Ja, de tweede moet er zeker wel komen. We hebben er ook wel het een en ander van geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.