dinsdag 3 januari 2017

Dit boek gaat niet over mode

Ik had mezelf deze vakantie een paar doelen gesteld. En een van deze doelen was het lezen van het boek 'Dit boek gaat niet over mode' van Cecile Narnix, Merel Bem en Marije van Regenmortel. De aankoop hiervan was mede mogelijk gemaakt door het kerstpakket van Van Lanschot; een cadeaubon van Bol.com.  
Nu houd ik in de regel niet zo van boeken die een leuk onderwerp, in dit geval kleding, theoretiseren. Meestal wordt de materie er dan naar mijn mening onbegrijpelijk en ontoegankelijker van. Maar in dit geval heb ik met veel plezier iedere bladzijde gelezen. 

Dit boek gaat inderdaad niet over mode. Het gaat over kleding en over de vele functies die het kan hebben. Ze beschermen, versieren of onthullen. Je communiceert ermee, of je nu wilt of niet. Ze kunnen gaan over de herinneringen die ze oproepen, het ontzag dat ze inboezemen of het zelfvertrouwen dat ze geven. Wat we aanhebben heeft invloed op en wordt be├»nvloed door gemoedstoestand, ons zelfvertrouwen en imago, maar hangt ook samen met onze culturele achtergrond, de actualiteit en tradities. 

Wat mij vooral zo aansprak waren de verhalen van bekende en minder bekende mensen over wat kleding of bepaalde kledingstukken voor hen betekenen. Hoe kleding hen heeft geholpen hun ware identiteit te ontdekken. Soms heel herkenbaar en soms ontroerend. Maar altijd persoonlijk. 

Het is de schrijfsters dan ook gelukt een tijdloos boek samen te stellen over mannen en vrouwen. Maar misschien nog wel belangrijker, door dit werk rekenen ze definitief af met het vooroordeel dat nadenken of praten over wat je aanhebt, oppervlakkig is.


1 opmerking:

Bedankt voor je reactie.