(van Jamie Oliver uit Te gast bij Jamie)
Voorgerecht
8 personen
Bereiding: 1
uur
Ingrediƫnten
- 6 lente-uitjes
- 1 kg groene courgettes (of gele, als je ze kunt krijgen)
- olijfolie
- klontje boter
- ½ citroen
- 8 takjes verse munt
- 1,4 liter biologische groente- of kippenbouillon
- 5 volle eetlepels zure room
- 150 g vers geraspte cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit
- extra vergine olijfolie
Extra benodigd
Blender,
keukenmachine of staafmixer
Bereiden
Snijd de
lente-uitjes en courgettes met de hand of in een keukenmachine in dunne
plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke
snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp er de schil
van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.
Roer alles
goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten
roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op
dat de soep niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden
ze echt waanzinnig lekker - het geheim van de unieke smaak zit hem in het
langzame bakken en de tijd.
Na 40
minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het
vuur hoger, voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Neem hem van het
vuur en roer er 3 eetlepels zure room, de geraspte kaas en het sap van de
geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er
ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.
Giet de soep
voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en
pureer hem tot hij glad is, of pureer hem met een staafmixer. Proef een hapje,
voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe, en verdun hem als
je hem nog iets te dik vindt met een scheutje water.
Als je wilt
kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de
kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je
bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep
de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij
goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met
de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra
vergine olijfolie over.
Tip
Gebruik als
het even kan courgettes van diverse kleuren, zoals die op boerenmarkten en in
betere supermarkten verkrijgbaar zijn, en neem stevige exemplaren van maximaal
12-15 cm. Grote, sponzige courgettes zijn minder lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie.