donderdag 26 februari 2015

Edge of tomorrow

Edge of Tomorrow is een Amerikaanse actie-sciencefictionfilm in 3D en IMAX 3D uit 2014, geregisseerd door Doug Liman met Tom Cruise en Emily Blunt in de hoofdrol. De film is gebaseerd op de Japanse roman All You Need Is Kill van Hiroshi Sakurazaka.

Als de Aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens, is daar geen enkel leger tegen opgewassen. De onervaren majoor Cage sneuvelt binnen enkele minuten, maar belandt in een tijdlus. Hierdoor komt hij steeds opnieuw in hetzelfde gevecht terecht en sterft hij telkens weer. Maar bij elk gevecht kan Cage meer tegenstand bieden tegen de vijand. Cage krijgt hulp van Rita Vrataski van de speciale eenheden, waardoor ze samen steeds een stap dichter komen om de vijand te verslaan.Het concept van de tijdlus is niet nieuw. Dat geldt ook voor het verhaal van buitenaardse wezens die de aarde aanvallen. Maar deze combinatie is mooi uitgewerkt door het herhaal element waarbij de hoofdrolspelers iedere keer een stukje verder komen omdat ze leren uit de toekomst. Daarnaast is het mooi om te zien hoe Tom Cruise deze keer in eerste instantie de antiheld is. De jongen met de mooie glimlach en gladde praatjes die helemaal geen ambities heeft te vechten voor zijn vaderland of het redden van de mensheid. Uiteindelijk kan hij het toch niet laten. Meer gedreven door zijn liefde voor Rita Vrataski dan door andere heroïsche motieven. 

De special effect, met name de buitenaardse wezens, zien er goed uit. En het lijkt erop dat de filmmakers zich ook door films over de Tweede Wereldoorlog hebben laten inspireren. Ik persoonlijk moest door de manier van filmen, het kleurgebruik en de sfeer regelmatig denken aan Saving Private Ryan en Band of  Brothers. De scenes op het strand, doen nogal denken aan de invasie van Normandië. 

Wat mij betreft een aanrader, ook als je niet van Science Fiction en buitenaardse wezens houd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.