dinsdag 30 december 2014

The Hobbit; The Battle of the Five Armies

Enige tijd geleden ben ik met mijn man, schoonvader en schoonbroer naar het derde en laatste deel van the Hobbit trilogie geweest. We waren een schoon gezelschap.

Hiermee is er hoogstwaarschijnlijk een einde gekomen aan 14 jaar Tolkien verfilmingen. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor dit laatste deel.

De titel van de film beloofde veel veldslagen en in ieder geval een epic battle. En met het verwachtingsvolle einde van deel 2, het wegvliegen van de draak Smaug, drama en prachtige special effects. Met de special effects zat het wel goed. Regisseur Pete Jackson en zijn team hebben zichzelf wederom overtroffen en de techniek van animatie naar een hoger platform gebracht. De epic battle echter viel wat tegen. Vooral vanwege het feit dat er niet echt sprake was van een allesbeslissende veldslag zoals we dit wel gewend waren bij de Lord of the Rings films.

De gevechten speelden zich teveel op verschillende fronten af en waren te persoonlijk om echt epic en overweldigend te zijn. Het leek wel of Jackson met alle verschillende verhaallijnen die moesten eindigen geen raad meer wist. Waardoor het einde soms te snel en onverwacht kwam. Ik hoop dat de extended version van de film dit goed maakt. De rol van Beorn bijvoorbeeld wordt in de bioscoop versie naar mijn mening te kort gedaan.

Toch geen onvoldoende voor deze film. Ik blijf een fan van Pete Jackson en de manier waarop hij de boeken van Tolkien heeft verfilmd. Pluspunt vind ik persoonlijk de manier waarop hij de link heeft gelegd met de Lord of the Rings trilogie en geprobeerd heeft de voorgeschiedenis van de ring duidelijker te maken. Daarnaast blijven de special effects, zoals eerder gezegd, prachtig en de aandacht die is besteed aan details als kleding, decor en wapens. Jackson is en blijft een groots verteller die met veel gevoel voor drama woorden kan omzetten naar beelden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.