zondag 9 november 2014

Mark Rothko

Je kunt het kunst vinden of kinderlijk gekrabbel. De meningen over dit soort werk zijn meestal erg verdeeld. Persoonlijk houd ik van de kracht van kleur en lijn en spreekt Rothko me erg aan. Jezelf kwijtraken in een schilderij met je eigen emoties en gedachten. Een profetische of profane beleving. Rothkos werk biedt beide zoals hij zelf pretendeert. De ervaring zal voor iedereen anders zijn.

In het gemeentemuseum in Den Haag is tot 1 maart 2015 een unieke tentoonstelling te zien. De eerste in 40 jaar tijd in Nederland die werk van Rothko bij elkaar brengt. De tentoonstelling is een reis door het oeuvre van Mark Rothko en volg zijn ontwikkeling en vaak moeizame zoektocht van deze intense kunstenaar naar de stijl die hem zo beroemd heeft gemaakt, de classic style.  Waarbij, tijdens deze zoektocht, ook de invloeden van andere grote schilders vaak duidelijk zichtbaar zijn.

Rothko behoorde tot een groep jonge Amerikaanse kunstenaars die sterk beïnvloed werden door, met name de Europese abstracte schilders.  Maar die uiteindelijk allemaal hun eigen signatuur aan hun werken gaven. Denk aan Jackson Pollock en Newman.

 In de laatste kamer worden in vogelvlucht de werken van Mondriaan en Rothko met elkaar vergeleken. Eerste en tweede generatie pioniers van de abstracte kunst. Met als ultiem einde de laatste werken van beide kunstenaars; Victory Boogie Woogie (1942 1944) van Mondriaan en  Untitled (1970) van Rothko.


Over smaak valt niet te twisten.  Maar deze tentoonstelling laat op overzichtelijke wijze de ontwikkeling zien van een kunstenaar en zijn schokkerige vaak moeizame evolutie van figuratief naar abstract. Wat zijn uiteindelijke keuze voor zijn manier van schilderen misschien wat begrijpelijker maakt. Daarnaast biedt deze opzet je ook de mogelijkheid om Rothko s werk beter de bestuderen en de diepere lagen en dimensies te ontdekken. Want eigenlijk moet je zijn werk gewoon ervaren en er niet teveel over nadenken.

Voor de kids
Het gemeentemuseum heeft in het kader van de tentoonstelling over Mark Rothko wederom een leuk boekje uitgebracht voor kinderen. 'Puzemuze of op weg naar Rothko'. Het verhaal gaat over Luuk en Kwastje die graag schilderen. Het lukt niet altijd zoals ze willen. Dan komt Puzemuze uit de lucht vallen. En samen gaan ze 
op avontuur en ontdekken de stijl van Rothko.

Romantische kleding; Mr Darcy meets Eline Vere
Na al dat abstracte werk is het heerlijk om even weg te dromen bij de overdadige kleding en mode van een aantal eeuwen geleden. Tot 22 maart 2015 is de expositie Romantische kleding te zien. De romantiek uit de tijd van Jane Eyre, Eline Vere, Pride and Prejudice en Downtown Abbey komt in deze tentoonstelling helemaal tot leven. Ga mee terug in de tijd en zie hoe eigentijdse ontwerpers zich door deze periode laten inspireren. Naast de sprookjesachtige kleding zijn er ook accessoires, korsetten en crinolines, modeprenten en foto's te zien. En dat alles in een prachtige setting die de verschillende periodes helemaal tot leven laten komen.

1 opmerking:

  1. Leuk stuk. Heb je jouw tekening van " vrouw in stoel al gevonden ?
    Ben benieuwd naar Puzemuze. Ze zijn inderdaad heel leuk die boekjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.