donderdag 25 september 2014

Meester MitrailletteMeester Mitraillette is de tweede roman van de Belgische schrijver Jan Vantoortelboom. Het boek vertelt het verhaal van een jonge schoolmeester, Henri Verbocht, die tin de eerste wereldoorlog als deserteur tot de dood wordt veroordeeld. Terwijl hij staat te wachten op het vuurpeloton blikt hij terug op zijn leven en de tragische gebeurtenissen die uiteindelijk tot dit moment hebben geleid.

Vantoortelboom beschrijft prachtige de sfeer en het wel en wee van de mensen in het boerendorp aan het begin van de vorige eeuw. Het leven binnen een gelovige gemeenschap van hardwerkende mensen. De relaties tussen de schoolmeester en de mensen in het dorp waar hij les geeft aan een groep jongens. De tragische dood van zijn jongere broertje, zijn onmogelijke verliefdheid op een aantal vrouwen die in zijn leven verschijnen en de tot mislukken gedoemde vriendschap met een van zijn leerlingen.

De schoolmeester heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid en respect voor het leven. Maar door zijn vaak onbezonnen impulsieve gedrag en hang naar avontuur brengt hij juist de levens die hem het meest dierbaar zijn in gevaar. Inclusief dat van hemzelf.
Wat uiteindelijk overblijft is schuldgevoel en eenzaamheid.

Het is even wennen, een Belgische schrijver, maar het verhaal is moeilijk weg te leggen. Je voelt bij iedere bladzijde die je leest dat er iets staat te gebeuren, dat er iets helemaal mis gaat. En dat maakt dat je het wilt blijven lezen tot de laatste pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.