zondag 13 juli 2014

The Butler

The Butler is een Amerikaanse dramafilm uit 2013 onder regie van Lee Daniels. De film is gebaseerd op het leven van Eugene Allen (1919-2010), die de butler was van acht Amerikaanse presidenten, van Truman tot en met Reagan. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Forest Whitaker en Oprah Winfrey. Maar ook met een mooie bijrol voor Lenny Kravitz. 

The Butler is niet alleen een film over het leven van de hoofdrolspeler Cecil Gaines. Het is ook vooral het verhaal van het gevecht van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten tegen discriminatie en ongelijkheid. Een strijd die op veel manieren en veel plekken is gestreden. Van de geweldloze en vreedzame protesten door Martin Luther King tot de veel agressievere idealen van Malcolm X en de Black Panther beweging. 

Door de ogen van Cecil Gaines (Forest Whitaker) zien we hoe Amerika in minder dan honderd jaar veranderd als het gaat om burgerrechten voor zwarten. Met al haar hoogte en -dieptepunten. Begin vorige eeuw waren negers nog rechteloos, slaven, overgeleverd aan de grillen van de plantage eigenaren. Terwijl nog geen 100 jaar later er een zwarte president wordt gekozen. 

Cecil lijkt in dit alles een passieve toeschouwer te zijn die zijn werk blijft doen in alle nederigheid en die het gevecht vooral binnenshuis uit moet vechten met zijn gezin. Maar ook op zijn manier draagt hij zijn steentje bij. Wat mooi verwoord wordt door de Martin Luther King in de film.

Wat mij vooral blijft verbazen, en wat in deze film eens temeer benadrukt wordt, is Amerika's blindheid voor zijn eigen problemen. Het is een natie die zichzelf moeilijk een spiegel voor kan houden. Een natie die buiten haar grenzen vecht voor vrijheid en tegen onderdrukking maar zijn eigen huis nog steeds niet op orde heeft. 

Ik moest de hele film dan ook denken aan iets wat een goede vriendin me laatst vertelde. Ze was een weekje naar New York geweest. En wat haar opviel was dat iedereen die daar in de bediening werkt (Hotel, café, restaurant) zwart of gekleurd is. Geen enkele blanke man of vrouw (op een na). 
Amerika heeft, ondanks Obama's tweede termijn, nog een lange weg te gaan. Wat maakt dat The Butler nog steeds een hele actuele film is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.