maandag 28 juli 2014

ctaste; Dining in the dark

To ctaste it must be dark

Onze smaakpapillen zijn lui geworden. Op het moment dat we eten zien, registreren onze hersenen al hoe het smaakt. Maar proeven doen we eigenlijk niet meer echt.

Om echt te genieten van de smaak van eten zou je niets moeten zien. Want op het moment dat dat ene zintuig het niet meer doet, wordt het andere ingeschakeld. Helaas hebben de meesten van ons wat dat betreft een handicap.

Bij ctaste in Amsterdam hebben ze dat concept gebruikt voor een restaurant. Je kunt daar eten in het donker. En dan bedoel ik niet in het schemer of met gedimd licht. Nee echt in het donker. Je kunt letterlijk geen hand voor ogen zien. Het menu is een verrassing. Je ziet niet wat je eet, je weet niet waar het ligt, je weet niet hoeveel het is. Iedere hap is weer een verrassing. Als er ├╝berhaupt iets op je vork zit als deze je mond in gaat. Met het verdwijnen van je zicht worden er direct nog twee zintuigen extra geactiveerd; gehoor en tast. En dat maakt dineren bij ctaste een hele aparte ervaring. Maar wel een die je in ieder geval een keer in je leven hebt moeten meemaken.

cTaste | To caste it must be darkDe bediening is normaal gesproken blind of slechtziend. En zij voelen zich daar natuurlijk als een vis in het water. De avond dat wij kwamen eten hadden ze onverwacht een zieke en viel de bedrijfsleider in. En dan merk je meteen het verschil. Een blinde medewerker kan ongeveer 10 tafels op een avond doen. De bedrijfsleider maximaal 3. Kunnen zien is in de bediening een handicap.

En dat is meteen het tweede, ideologische, idee achter dit concept. Mensen met een visuele handicap de kans geven op een normale baan. Alle beperkingen die ze in de wereld van het licht hebben, worden in het donker ineens voordelen. Een mooi idee.

Na het diner ga je terug naar de serre en wordt je verteld wat je hebt gegeten. En nee, geen enge dingen zoals sprinkhanen of wormen. Gewoon goed eten. Maar soms wel heel verrassend. En nee, je zit ook niet helemaal onder de etensresten. Althans, als je het goed doet.

Maar meer ga ik er niet over vertellen. je moet het gewoon zelf gaan ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.