dinsdag 24 juni 2014

Nieuwe helden, in het hart van de tour

Vrijdag 20 juni heb ik samen met mijn vader, geheel onverwacht, in de Groene Engel in Oss de documentaire Nieuwe Helden - In het hart van de Tour gezien. 
Nieuwe helden is het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge sprinters team van Argos Shimano. Het team en zijn kopman Marcel Kittel schrijven geschiedenis. Niet alleen wint Argos de eerste etappe, waarmee ze de gele trui pakken, maar ook nog drie andere etappes. Voor de renners is deze tour echter een ware uitputtingsslag. 
De documentaire laat afwisselend beelden zien van de renners in de verschillende etappes tijdens de tour en hun leven rondom de etappes. In hotelkamers, op de massagetafel, tijdens ontbijt, inschrijving en op het podium. De tour is winnen en verliezen, vreugde en pijn, kameraadschap en leiderschap. En dat laat deze film allemaal zien. 
Wat mij vooral raakte was de eerlijkheid en realiteitszin van deze jonge jongens die een paar jaar leven in deze jongensdroom die prof wielrennen heet. Ze praten over hun helden en hoe zij de sport zien zonder doping, zonder hulpmiddelen. Een schone sport met schone renners die weer gaat over de sport en het spel. Maar ze zijn ook realistisch in de zin dat ze weten hoe groot de druk kan zijn als de belangen groot zijn. En wie is sterk genoeg om die druk te weerstaan. Niemand kan in de toekomst kijken.
Ik denk dat alle renners, maar ook andere sporters, bij de start van hun carrière uitgaan van succes zonder verboden middelen. Van eerlijk winnen en verliezen. Maar wat als blijkt dat je jongensdroom in duigen valt, dat je net niet goed genoeg bent. Dat alles waar je op hoopte niet uitkomt, alles waar je zoveel voor hebt gelaten. Wat doe je dan. Zolang als alles goed gaat zijn keuzes makkelijk te maken. Waar wat als het tegenzit. De helden van tien, twintig jaar geleden hebben ooit voor die keuzes gestaan en toen helaas de verkeerde gemaakt.
Deze film gaat over jonge jongens die nog volop dromen over hun toekomst in de sport. Maar ze weten ook dat de sport nieuwe helden nodig heeft die het publiek weer laat geloven in wat ze ziet. Laten we hopen dat deze generatie helden over tien jaar geen gevallen engelen blijken te zijn.  
Het is een verrassende avond geworden in de Groene Engel met een prachtige film en leuke interviews met de producer en cameraman. En aan het einde ook nog een signeer sessie. Natuurlijk heb ik een exemplaar van de gelimiteerde oplage weten te bemachtigen met een persoonlijke boodschap van de producer. Houd je van sport in het algemeen en van wielrennen in het bijzonder dan zou ik deze film zeker gaan kijken als het kan. Hij is zeer de moeite waard.
Was gesigneerd; het meisje dat van films, mountains en bikes houdt.1 opmerking:

Bedankt voor je reactie.