donderdag 8 mei 2014

Her, een film met Joaquin Phoenix

Her is een romantische science fiction film van regisseur en producer Spike Jonze. De belangrijkste hoofdrollen worden vertolkt door Joaquin Phoenix als Theodore en Scarlett Johansson als de stem van Samantha. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over een man die verliefd wordt op een zelfdenkend besturingssysteem. De film won dit jaar een Oscar voor meest originele script.

Er zijn wel vaker films gemaakt over computers of robots en hun relatie tot de mens. Wat deze film uniek maakt is dat het in dit geval over een besturingssysteem gaat en niet over een robot in de vorm van een mens of over androids of klonen. Er is geen sprake van geweld of machines die zelf denken, zich ontwikkelen en het menselijk ras willen vernietigen.
Her is een film die vooral gaat over relaties en over wat onze rol is binnen een relatie, wat onze verwachtingen zijn en behoeftes en hoe we die van onszelf en de ander binnen die relatie kunnen vervullen.

Het concept is origineel en misschien niet eens zo ver verwijderd van de huidige realiteit. Een wereld waarin computers onze agenda beheren, onze voorkeuren kennen, ons vertellen wat we leuk vinden en alles met elkaar verbonden is. We kunnen niet meer zonder tablet, pc of smartphone. Ze zijn de basis  van ons bestaan geworden. Alles staat in verbinding met elkaar en we zijn soms meer connected met de devices dan met de mensen om ons heen.

Samantha is een besturingssysteem dat in eerste instantie vooral het digitale leven van Theodore op orde brengt. Ze is zelf lerend waardoor ze langzaamaan de ideale gesprekspartner wordt voor de vrijgezelle Theodore en er ontwikkeld zich een relatie tussen de twee. Theodore leert haar meer mens te zijn door emoties en gevoelens uit te leggen en Samantha laat hem weer genieten van de kleine dingen in het leven door haar unieke kijk op de wereld. De relatie ontwikkeld zich zelfs op seksueel gebied.

Je kunt je afvragen of een relatie als deze voldoende is. Is alleen praten over alles met je partner voldoende. We zouden dat waarschijnlijk veel meer moeten doen maar gunnen onszelf en elkaar niet altijd de tijd of vinden het gewoonweg moeilijk. Samantha kent geen emoties en wordt daardoor dan ook niet belemmerd om ieder onderwerp bespreekbaar te maken. Ze is een conceptueel wezen. Ze snapt het concept van emoties. Maar begrijpt ze het gevoel ook.
En ja, het idee van een relatie met iets of iemand zonder vorm kan aantrekkelijk lijken. Een stem zegt in wezen niets over de persoon die erachter zit. Het geeft je wel de mogelijkheid om erover te fantaseren.
Maar uiteindelijk hebben de meesten van ons ook behoefte aan menselijke warmte en wordt die vorm wel belangrijk, wordt het gevoel belangrijk en is praten alleen niet meer voldoende.

Alles bij elkaar een film die zeker de moeite waard is om te kijken. Niet alleen vanwege het feit dat Joaquin Phoenix de hoofdrol speelt. Maar ook vanwege de futuristische minimalistische omgeving waarin het is gefilmd en de prachtige filmmuziek.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie.