zondag 20 april 2014

Soldaat van Oranje


Scenefoto Cast VI


 Koningin Wilhelmina (Anne-Wil Blankers)


Scenefoto Cast V (foto: Joris van Bennekom)


Minerva SceneDonderdag 17 april zijn Perry en ik met Anima Una (de personeelsvereniging van mijn werk) naar de musical Soldaat van Oranje geweest. Een unieke kans om eindelijk naar deze veelgeprezen voorstelling te gaan.

Donderdag middag 16.30 uur vertrok ik vanuit Den Bosch naar Theaterhangaar in Katwijk. Perry zou op eigen gelegenheid naar het theater komen. Het was nog even spannend aangezien hij het misschien niet zou redden. Maar een minuut voor de voorstelling begon kwam hij gelukkig het theater inrennen.

Soldaat vanOranje is het bekende verhaal van de student Erik Hazelhoff Roelfzema die, samen met een aantal vrienden en medestudenten, besluit zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzetten tegen de Duitsers.

Ik had al veel  gehoord over de musical. De locatie alleen al moest een unieke beleving zijn. Maar de uiteindelijke ervaring overtrof al mijn verwachtingen. Ik kom superlatieven te kort om het te verwoorden. Groots, spectaculair, meeslepend, ontroerend, indrukwekkend, uniek.
Een echte zee, een echt vliegtuig, racende motors op het podium, het gevoel dat je op een schip zit.
Door de opzet zit je letterlijk midden in het verhaal. De tribune draait van podium naar podium en van locatie naar locatie. Scenes worden afgewisseld met filmbeelden uit de oorlogsjaren, geprojecteerd op een gigantisch doek om de ervaring nog intenser te maken. Voor een musical heeft de voorstelling een relatief laag musical gehalte met in verhouding veel conversaties en pop achtige muziek. Het is even wennen als je tijdens de pauze en na de voorstelling beseft dat je met het uitlopen van het theater dwars door een aantal podiums loopt; de werkkamer van Wilhelmina, de cel waar een van de hoofdrolspelers is gestorven.

Het boek, de film (met o.a. Rutger Hauer en Jeroen Krabbe) en ook de musical gaan over de thematiek van de Tweede Wereldoorlog. Maar het is ook een verhaal over het maken van keuzes. Het gaat over mensen met verschillende persoonlijkheden en hoe ze allemaal hun eigen weg kiezen. Het gaat over helden die het heldendom niet ambieren. Maar die handelen vanuit de sterke overtuiging dat wat er gebeurt niet goed is en dat ze daar iets tegen moeten doen. Het zijn thema's van alle tijden en keuzes die helaas nog steeds gemaakt moeten worden.

'In het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: "Tja, dat kan niet." En dan doet hij iets.'

Erik Hazelhoff Roelfzema
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.