dinsdag 11 februari 2014

The Great Gatsby 2013


The Great Gatsby filmposter


The Great Gatsby poster

Er zijn van die regisseurs die je herkent aan hun films. Quinten Tarantino bijvoorbeeld of Guy Richie (je weet wel, die ex van Madonna). Baz Luhrmann is ook zo'n regisseur met een typische stijl van filmen en een verhaal vertellen.

The Great Gatsby is een Amerikaanse stereoscopische film uit 2013 onder regie van Baz Luhrmann. Het is een verfilming van de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald uit 1925, met Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan en Joel Edgerton in de hoofdrollen.
De film vertelt het verhaal van een Nick Carraway, die ten tijde van de Roaring Twenties in New York City op zoek gaat naar de American Dream en zodoende verzeild raakt in het leven van de feestende miljonair Jay Gatsby en zijn nicht Daisy Buchanan. 

Baz Luhrmann lijkt een voorkeur te hebben voor het verfilmen van onmogelijke liefdes, de tegenstellingen tussen rijk en arm en dramatische eindes. Zijn films spelen zich vaak af in het verleden (The Great Gatsby en Moulin Rouge). Waar hij op een mooie manier het tijdsbeeld weet neer te zetten door zijn kleurgebruik, decors en kleding. 
Wat hem zo herkenbaar maakt is de muziekkeuze en de manier van filmen. Voor de soundtrack van de film The Great Gatsby zorgden onder andere Beyoncé, Lana Del Rey, Andre 3000, Jay-Z, The xx, Jack White en Nero. Een van de nummers heet Back To Black en is een cover van de hit van Amy Winehouse. Moderne muziek die hij in sommige scenes naadloos laat overlopen in de muziek uit die tijd.
Luhrmann wisselt langzame broeierige scenes af met korte snelle beelden, stop motion en slow motion. Hij weet als geen ander de tegenstellingen tussen arm en rijk en goed en slecht weer te geven in zijn, soms clichématige, kleurgebruik. Met het gewenste effect. 

De meningen over de film waren bij uitkomst heel verdeeld. In Amerika werd de film matig ontvangen. Nederland was wat positiever.  
Ik zou zeggen huren, kopen of downloaden. Want wie bereid is zich aan The Great Gatsby over te geven wacht een overdonderende orgie van film en muziek. En tsja, Leonardo Di Caprio blijft gewoon boeien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.