dinsdag 18 februari 2014

Gravity

GravityFilmPosterWat zeg je over een film die gaat over stilte, eenzaamheid en isolement. Het liefst niet te veel. Gravity, geschreven en geregisseerd door Alfonso Cuaron, is zo'n film die je gewoon moet gaan bekijken. Toch ga ik een poging wagen.

Het verhaal is heel simpel. Het gaat over twee astronauten. Matt Kowalsky gespeeld door George Clooney en Dr. Ryan Stone gespeeld door Sandra Bullock. Door een ongelukkig toeval wordt hun Space Shuttle verwoest en zijn ze op elkaar aangewezen. Het is hun bedoeling om met behulp van Matt Kowalsky's jet pack naar het dichts bij zijnde Chinese ruimtestation te gaan en vanuit daar met behulp van een nood shuttle naar de aarde terug te keren. Het wordt echter al snel duidelijk dat ze het samen niet gaan redden. De ervaren en oudere Kowalsky offert zich uiteindelijk op zodat Ryan Stone alleen verder kan.

Dit gebeurt ongeveer in de eerste 20 minuten van de ruim anderhalf uur durende film. Daarna is het alleen Sandra Bullock en de camera. Dit zou heel saai kunnen worden. Maar toch verveelt Gravity geen moment. Het gevecht van Sandra Bullock met zichzelf, haar eenzaamheid (geen Kowalsky, geen contact meer met Houston) en het vacuüm waarin ze is beland wisselen zich prachtig af met haar gevecht om te overleven en om terug te keren naar huis.

Het gevecht met zichzelf krijgt nog een extra dimensie vanwege het feit dat ze haar 4 jarig dochtertje een aantal jaren eerder is verloren. Je voelt gewoon dat ze eigenlijk niet meer wil. Ze heeft in haar leven op aarde gekozen voor eenzaamheid en isolement. Maar het is uiteindelijk de eenzaamheid in de ruimte die haar doen besluiten te blijven leven en te overleven.

Gravity is een prachtige ingetogen film. Het wordt op geen enkel moment over dramatisch. Maar wat we wel zien is echte wezenlijke emoties. Een verademing tussen al het geweld van de hedendaagse films met hun overdadige special effects, uitbundige decors en spectaculaire actiescènes. Wat de film extra bijzonder maakt is het feit dat er maar twee acteurs in spelen. En uiteindelijk dus nog maar 1. En dat het zich maar op een locatie afspeelt, de ruimte.

De film is, zoals veel films tegenwoordig, gefilmd als 3D film. Maar ook in 2D blijft Gravity een lust voor het oog.

Conclusie; Gravity, one small step for man and one giant leap for cinematic kind. 
Kijken dus.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.