dinsdag 31 december 2013

The Hobbit; The Desolation of Smaug


Eindelijk was het dan zover. Na bijna een jaar wachten zijn we zondag 29 december naar deel twee van The Hobbit geweest. The Desolation of Smaug (2D versie). En het is het wachten waard geweest. Dit vervolg op An Unexpected Journey was zeker geen desillusie. Met spectaculaire actie scenes, prachtige muziek, fantastische special effects (de draak Smaug overtreft alle verwachtingen) en veel oude bekenden. Is er dan niets slechts te zeggen over deze film? Moeilijk, hij scoort 8,3 op IMDb. Dat zegt op zich niet zoveel. Maakt deze score dat het een goede film is? Het zegt denk ik vooral dat de liefhebbers het een goede film vinden. Het is regisseur Peter Jackson wederom gelukt om een prachtige wereld te creëren en een epic drama neer te zetten. De reis van Hobbit Bilbo Baggins en prins Thorin Oakenshield, en zijn dwergen, naar de Eenzame Berg om de draak Smaug te verjagen gaat verder. Maar de weg is moeilijk en vol gevaren. Met een flinke portie geluk en onverwachte hulp, bereiken ze uiteindelijk hun doel en gaan ze de confrontatie met de verschrikkelijke draak aan.

Om te zien hoe het eindigt moeten we nog een jaartje wachten. Maar één ding is zeker; Wat je ook van de film vindt, als je deze en het eerste deel hebt gezien, dan moet je gewoon de laatste film ook gaan bekijken.
Nu heb ik de boeken gelezen dus weet ik min of meer hoe het verhaal eindigt. Maar toch. Ik ben heel benieuwd wat Peter Jackson ervan heeft gemaakt. 
Hierbij dan toch een kleine kritische noot. De Hobbit is van oorsprong een kinderboekje. Met de nadruk op 'je' want in vergelijking met de trilogie van de Lord of the Rings is dit een leuk verhaaltje. En moest Jackson uit de Lord of the Rings boeken nog personages en gebeurtenissen schappen om het in drie films gepropt te krijgen (wat hem overigens prima is gelukt), voor de Hobbit heeft hij er het e.e.a. bij 'verzonnen' om er drie films van te kunnen maken. Zo komt Legolas bijvoorbeeld weer terug, waarvan in het boek geen sprake is. En van een romance tussen een elfenvrouw en een dwerg al helemaal niet. Maar laten we dit artistieke vrijheid noemen. Daarnaast zijn sommige acties misschien een heel klein beetje over the top en zullen liefhebbers van de Lord of the Rings films een paar keer een deja vu moment hebben bij sommige scenes uit de Hobbit. Daar staat echter tegenover dat Peter Jackson in de Hobbit films wel een poging doet om de aanleiding achter het verhaal van Lord of the Rings te verklaren. En dat is iets wat in het boek de Hobbit niet echt duidelijk wordt. Ik vermoed dat Jackson hiervoor heeft geput uit de uitgebreide nalatenschap van Tolkien. Zijn creatie Midden Aarde omhelst namelijk veel meer dan de Hobbit en de Lord of the Rings.

Dit alles maakt The Desolation of Smaug een interessante, spannende en mooie film. Een waardige opvolger van An Unexpected Journey en de Lord of the Rings trilogie. Een echte aanrader dus.

Voor je gaat nog wel even een tip. Bekijk hem in 2D. Er is namelijk zoveel te zien en het tempo is soms zo hoog dat het in 2D al bijna niet bij te houden is. Laat staan in 3D. En besef dat er nog een deel komt en dat je daar een jaar op moet wachten. Peter Jackson weet wat een cliff hanger is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.