donderdag 17 oktober 2013

Pixar 25 years of animation

Woensdag 16 oktober zijn Perry en ik naar de expositie Pixar 25 years of animation in het Amsterdam Expo geweest. En zoals beloofd zou ik op deze blog verslag doen.

Ben je een animatie liefhebben? Dan moet je deze tentoonstelling gezien hebben. Neem er wel de tijd voor. Dit is niet iets wat je in een uurtje doet.

Oude bekende
De tentoonstelling begint met de ontstaansgeschiedenis van Pixar. Van de moeizame start tot de eerste successen tot nu. Je komt er veel oude bekende tegen. Bijvoorbeeld Steve Jobs, ja daar is ie weer. Die een belangrijke, vooral financiƫle, rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Pixar. Maar ook Walt Disney waar het eigenlijk allemaal begon. Animatie films als Toy Story, A Bugs Life, Monsters & Co en Cars. Het passeert allemaal de revue. Nooit geweten dat je in animatieland zoveel Oscars kon winnen.

Halverwege de tentoonstelling kun je in een nagebouwde bioscoop nog een documentaire van bijna een uur bekijken waarin de ontstaansgeschiedenis nog een keer in beeld en geluid uitgebreid wordt besproken.

Van Idee tot eindproduct
Aan de hand van een personage uit Toy Story 3 laat de tentoonstelling zien hoe het proces van idee tot eindproduct van een animatiefilm verloopt. En dat is niet zomaar wat leuks op cellofaan tekenen en in een projector stoppen. Met Toy Story 1 zijn ze bijna 3 jaar bezig geweest.

3D
Er wordt veel aandacht besteed aan de 3D technologie. In een aparte ruimte kun je een film bekijken die laat zien hoe het 3D effect gecreƫerd wordt.

Veel
De tentoonstelling is niet alleen interessant om te zien maar ook mooi. De storyboards, de kleurpaletten, de uit gips gemaakte karakters uit de films. Het zijn allemaal stuk voor stuk kunstwerken.
Wat me vooral opviel was de mate van detaillering waar Pixar mee werkt. Een oog is niet zomaar een oog. Of het nu van een mens is, een insect of een auto. Een insect is niet zomaar een lijf op een paar dunne pootjes. Pixars visie is dat de figuren in de films echt tot leven moeten komen. En dan moet je ook op de details letten. En dat betekent ook in de achtergronden, de dialogen en de muziek. Er gaat dan ook veel studie vooraf aan het eindresultaat. Het komt in belangrijke mate neer op kiezen en de juiste keuzes maken. En op een of andere manier doen ze dat bij Pixar heel goed.

Aan de hand van de 7 grootste successen tot nu toe laat de expositie dit allemaal zien. En dat is dan meteen de enige kanttekening die ik hierbij wil plaatsen. Op een gegeven moment wordt het wat veel. Alsof ze alles wat ze gedaan hebben wilden laten zien.

Natuulijk kun je aan het einde nog even op de foto met een paar bekende personages. Mike en Sully uit Monsters & Co. En dan nog even de museum winkel in. Wij hebben er A Bugs Life gekocht. En de kinderen zijn nu al verkocht.

Pixax 25 years of animation is nog tot 27 oktober te bezichtigen. Dus grijp je kans.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.