maandag 23 september 2013

Monkey Business

Zaterdag zijn we met de kinderen en neefje Floris naar Apenheul in Apeldoorn geweest. Dat was nog een cadeautje wat Floris tegoed had voor zijn verjaardag. Ik ben niet zo van de dierentuinen. Vroeger kwam ik er dan ook niet veel. Maar sinds de kinderen er zijn hebben we al menig dierentuin van binnen en van buiten gezien. Nu riep een dierentuin bij mij altijd het beeld op van desolate kooien, tralies, dieren die wezenloos voor zich uit zaten te staren of hysterisch in hun hokken zaten te krijsen of liepen te ijsberen (ook de ijsberen). In Barcelona hebben we ooit twee vissen gezien die constant rondjes zwommen. Onder elkaar. De ene een beetje op zijn zij. Dat was echt een treurig gezicht.

Maar dat het niet altijd zo hoeft te zijn bewijst bijvoorbeeld Burgers Zoo en ook Apenheul. Hoe je op het idee komt om in Nederland een park met alleen apen te openen weet ik niet. Maar Apenheul is inmiddels uitgegroeid tot meer dan alleen een dierentuintje. Het park zelf is prachtig aangelegd. Dat zie je zelfs op een grijze nazomerse dag zoals afgelopen zaterdag. De dieren hebben veel vrijheid. Soms zelfs zoveel dat ze zich tussen het kijkende publiek kunnen begeven. Tot grote hilariteit van vooral de kinderen. Het park is verdeeld is verschillende kleine gebieden. En tussen ieder gebied in is er gelegenheid om wat te drinken en te eten en voor de kinderen om te klimmen en te klauteren. We stammen nu eenmaal af van die dieren en dat heeft Apenheul goed begrepen.

Dat ze zich om apen bekommeren ook buiten de park grenzen en zelfs buiten onze landsgrenzen is voor mij aanleiding geweest om er op dit blog aandacht aan te besteden.

Sinds 1994 bestaat het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF). Via zo'n 15 projecten wereldwijd werken ze mee aan natuurbescherming. Het zijn projecten waar zowel de lokale bevolking als de apen en hun (regen)wouden voordeel van hebben. Naast financiële steun biedt het fonds ook hulp door het uitwisselen van kennis en door mankracht en expertise in te zetten.

Wil je meer weten over het park en de projecten van ANF neem dan een kijkje op de site van Apenheul. Maar je kunt natuurlijk ook een keertje gaan kijken. Het is echt de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.