dinsdag 27 augustus 2013

Looper

Looper is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2012 geschreven en geregisseerd door Rian Johnson. De hoofdrollen worden gespeeld door Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt en Emily Blunt. Looper was de openingsfilm op het Toronto International Film Festival in 2012.
In 2074 is tijdreizen uitgevonden, maar is onmiddellijk verboden. Bovendien heeft trackingtechnologie het bijna onmogelijk gemaakt om vermoorde personen te verbergen. Criminele bazen verwijderen hun slachtoffers door ze terug naar het verleden sturen waar ze doodgeschoten worden door "loopers", ingehuurde moordenaars die betaald worden met zilver. Wanneer het contract van een looper wordt beëindigd, wordt de toekomstige zelf van de looper in kwestie terug naar het verleden gestuurd om doodgeschoten te worden, dit wordt "het sluiten van de loop" genoemd, waarbij ze met goud in plaats van zilver krijgen betaald en met pensioen gaan voor 30 jaar alvorens terug in de tijd worden verzonden om gedood te worden en de hedendaagse looper te betalen.
De film volgt looper Joe een looner die zijn beste vriend verraad om zilver maar uiteindelijk zichzelf gedwongen ziet een edelmoedige daad te stellen om de toekomst van een kleine jongen en zijn moeder zeker te stellen.
Er zijn veel boeken geschreven en films gemaakt over het fenomeen tijdreizen. Maar het concept van looper hierin is uniek. Werd tijdreizen in andere vormen vaak gebruikt door een beperkte groep mensen om de toekomst te veranderen, te verbeteren om grote rampen te voorkomen of geliefden terug te krijgen. In looper wordt een meer realistischer beeld geschept van een verboden techniek die vervolgens illegaal uitgebuit wordt door criminele organisaties. In deze film is niets romantisch te ontdekken aan het terugreizen in de tijd. Het is ook eenrichtingsverkeer. Er wordt niet vooruit gereisd, slechts terug en de reiziger zelf heeft er weinig baat bij. Maar waar de film uiteindelijk over gaat is het doorbreken van een cirkel of in dit geval de loop. En in het geval van Joe zijn er twee mogelijkheden. De egoïstische of de onzelfzuchtige.
Looper is niet het soort Science Fiction film wat je verwacht in dit genre. De nabije en verre toekomst zijn geen hightech werelden. De wereld waarin Joe zich beweegt is een trieste wereld. Staat hij niet in het veld om mensen te vermoorden dan rijd hij rond met zijn vrienden of hangt stoned rond in bars. En ondertussen stapelt het zilver in zijn kelder zich op. Deze desolate sfeer is mooi verfilmd in fletse en, vooral in het begin, trage beelden. Met natuurlijk de nodige actie. Maar deze is enkel functioneel.
Wat de film zo mooi maakt is het menselijke dillema en de vage scheidslijn tussen wat goed is en slecht. En tenslotte is het een film die klopt. Aan het einde van het verhaal is de cirkel rond. Ik heb in ieder geval geen loos ends kunnen ontdekken. Joseph Gordon -Levitt en Bruce Willis spelen prachtig hun rol als jonge en oude Joe. En Emily Blunt is hun natuurlijke tegenhanger. 
Op IMDb krijgt de film een score van 7.5 van de kijkers. De recensenten geven een score van 8.4 waar ik me beter in kan vinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.