dinsdag 13 augustus 2013

Drive


Amerikaanse film uit 2011 van Nicolas Winding Refn met in de hoofdrol Ryan Gosling. 


Drive gaat over een stuntman/automonteur (Driver). Hij verdient bij als chauffeur van een bende overvallers. Wanneer hij zijn buurvrouw Irene ontmoet, wordt hij verliefd op haar. Als haar man terugkomt uit de gevangenis met een grote schuld zal Driver alles op alles zetten om Irene en haar zoon veilig te houden. Dit draait uit op een mislukte overval en de dood van Irenes man. De opdrachtgevers van de overval gaan vervolgens achter Driver aan om het geld terug te krijgen en schuwen daarbij geen geweld. 


Driver lijkt een introverte, stille, teruggetrokken bijna verlegen man . Zijn baan als stuntman lijkt daardoor tegenstrijdig met zijn karakter. Maar hij is tegelijkertijd ook autoritair en weet precies wat hij wil en waar hij mee bezig is. Tot zijn grote liefde in gevaar komt en bij hem letterlijk alle remmen los gaan en zijn gewelddadige trekjes naar boven komen. Zijn drang om Irene te helpen en te redden drijven haar echter steeds verder weg van hem. 


Het geweld komt voor de kijker plotseling en als een schok, zoals het ook door de hoofdpersonen  wordt ervaren. Het is excessief en tegelijkertijd realistisch. Geen mooie gecoördineerde vecht scenes. Geen eindeloos geren achter elkaar aan, rollen over wagens of springen over hekken. Het komt zoals het komt, keihard en dodelijk. 


De beelden, de stiltes, de muziek, de trage verfilming en de soms minimalistische dialogen creëren een bijna surrealistische sfeer. Daarnaast wordt de spanning prachtig opgebouwd naar een einde waarvan je weet dat dit nooit goed kan zijn. Ook al hoop je dat het anders is. 


Op IMDb scoort de film een 7.9 (Metascore 78) en daar kan ik me wel in vinden. Wat mij betreft zelfs nog aan de lage kant. Een dikke 8 voor mij. Advies is dan ook KIJKEN.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.