zondag 12 mei 2013

Nazar and the evil eye

Nee dit is niet de titel van een nieuw episch fantasy drama. Dit is de nieuwe aanwinst in mijn glascollectie en tegelijkertijd een amulet die het kwade afweert.

Mijn broer en zijn gezin zijn in de meivakantie een weekje naar Turkije geweest. En dit prachtige souvenir hebben ze langs de Turkse douane weten te loodsen. Samen met een doosje Turks Fruit. Maar dat is weer een ander verhaal.

Een Nazar is een amulet in de vorm van een oog, die volgens het oriƫntaalse volksgeloof zou beschermen tegen het boze oog. In het volksgeloof hebben mensen met helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik. Een "Blauw Oog" wordt geacht als tegenmiddel te werken en de boze blik af te wenden.

Een nazar-amulet wordt meestal gemaakt uit gekleurd glas. Wat een nazar kenmerkt zijn de kleuren: van buiten naar binnen zijn er concentrische cirkels: donkerblauw, lichtblauw, wit en zwart. (Tussen het wit en het zwart zit soms nog een gele rand.) Wegens de overwegend blauwe kleur heet het dikwijls "het blauwe oog". Een andere naam is "oog van Fatima", genoemd naar de jongste dochter van de profeet Mohammed. In het Nabije Oosten en in Noord-Afrika wordt het beschermende teken Hamsa of de hand van Fatima dikwijls gecombineerd met een nazar.

Wat het ook doet, het ligt inmiddels te pronken tussen echt Murano Glas, werk van Kosta Boda, glas uit Milaan en van Borek Sipek. En waar is zo'n amulet nu meer nodig dan in een vitrinekast vol designer glaswerk. Maar hopelijk straalt de werking ook een beetje door tot de rest van ons huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.