zondag 14 april 2013

Cloud Atlas, everything is connected

Gisteren Cloud Atlas gezien. Een film die je even op je in moet laten werken. Gisteravond of eigenlijk nacht had ik nog zoiets van waar heb ik eigenlijk naar zitten kijken. Waar ging dit in godsnaam over. Maar vanochtend, in de bossen van Herpenduin op de mountainbike, altijd een goed moment om even te relativeren, it suddenly hit me.
 Cloud Atlas is een Duitse speelfilm uit 2012, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell. De film is geregisseerd, geproduceerd en geschreven door het trio Tom Tykwer en Lana en Andy Wachowski.                                                                          

Deze speelfilm kent 6 verhalen waarvan de hoofdpersonen over de tijd met elkaar verbonden zijn. Een jonge advocaat uit 1849 die met zijn dagboek ronddrijft op de Stille Oceaan. Een  homoseksuele componist die door het dagboek ge├»nspireerd raakt en hierover schrijft aan zijn geliefde. Een journaliste die betrokken raakt bij een moord in een kerncentrale en het dagboek en de brieven in handen krijgt. Een klucht over een uitgever die door zijn broer verbannen wordt naar een verpleeghuis. Het verhaal van een opstandige kloon in het futuristische Korea en het verhaal van een stam in het post-apocalyptische Hawa├», ver in de toekomst. Het is een episch verhaal over de mensheid waarin de acties en consequenties van onze levens invloed hebben op andere levens in het verleden, het heden en de toekomst. Een ziel verandert van een moordenaar in een redder en een enkele goede daad blijft eeuwenlang van kracht en dient uiteindelijk ter inspiratie voor een revolutie.                                                                          

Er zijn veel films gemaakt waarin verschillende personages en verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, uiteindelijk samenkomen in een gigantisch allesomvattend en alles verklarend plot. Verwacht dit niet bij Cloud Atlas. Waar deze film vooral over gaat is onderdrukking en hoe de hoofdpersonen in ieder verhaal er op hun eigen manier voor kiezen of voor vechten om zich hiervan te bevrijden. Of het nu gaat om onderdrukking vanwege huidskleur, geslacht, seksuele voorkeur, religie, klassenjustitie, intellectuele onderdrukking of de rechteloosheid van kunstmatige levensvormen. Onderdrukking is van alle tijden en waarschijnlijk ook van de toekomst. En de massa leert nooit van het verleden. Maar er zijn altijd individuen die anderen inspireren om zich te verheffen uit die massa en een ander te pad kiezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie.