vrijdag 22 maart 2013

Gaultier en Pastoe

Ieder jaar gaan Jenneke en ik een dagje cultuur snuiven in een grote stad in Nederland. We combineren dan een paar uurtjes museum met een paar uurtjes shoppen, lekker eten en uitgebreid bijkletsen.
Dit jaar bracht ons cultuur uitje ons naar de Kunsthal in Rotterdam voor twee exposities.
We besloten vanaf centraal station van Rotterdam naar de Kunsthal te lopen. Daarmee begon onze dag al meteen goed. Want het centraal station van deze stad mag met recht een architectonisch hoogstandje genoemd worden.


Na een aangename wandeling (onderweg sneeuw en een paar keer verdwaald, hoe kan het ook anders twee vrouwen in de grote stad) ontwaarden we in de verte de Euromast. Verpakt in de onmiskenbare blauw witte Jean Paul Gaultier streep.

The Fashion World of Jean Paul Gaultier; From the Sidewalk to the Catwalk

‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier' is meer dan een retrospectief. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nooit eerder tentoongesteld, zoals uitzonderlijke bruiklenen van onder andere Madonna en Pedro Almodovar. In het multimediale tentoonstellingsontwerp nemen interactieve mannequins samen met fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma's en
modeshows de bezoeker mee in Gaultiers wereld.
Voor mij was het een hernieuwde kennismaking met het enfant terrible van de modewereld. Maar ook met de ontwerper van stijlvolle creaties, prachtige silhouetten en echte kunstwerken.

Deze expositie is een echte aanrader. Of je nu van mode houd of niet. We laten je hier een paar van onze persoonlijke favorieten zien. Maar eigenlijk moet je de expositie zelf bekijken en ervaren.


Na een heerlijke lunch in het Kunsthalcafe was het tijd voor wat Hollands glorie.

Like Pastoe; 100 jaar vernieuwing in vormgeving
De tentoonstelling Like Pastoe toont de omvangrijke geschiedenis van het meubelmerk en geeft een overzicht van de unieke samenwerkingen tussen Pastoe en diverse architecten, kunstenaars en ontwerpers.
Eindelijk een tentoonstelling met objecten die ik aan mocht raken. Wat we dan ook gedaan hebben op deze prachtige muur met kastjes en lades. En wie had gedacht dat Pastoe niet de naam is van een of andere fransman. Maar een samenstelling is van de woorden pas en toe en dat het eigenlijk een soort van vooroorlogs IKEA concept was, "pas Pastoe toe". Voor liefhebbers van (Nederlandse) design meubels is het zeker de moeite waar hier een kijkje te nemen.


1 opmerking:

Bedankt voor je reactie.