dinsdag 19 maart 2013

Argo, The rise and fall and rise of Ben Affleck

Een 2,4 is een slecht, héél slecht cijfer. Een 8 daarentegen is goed, toch? Daar kon je vroeger en nu mee thuiskomen. Niet dat ik hier mijn schoolrapporten van vroeger wil gaan bespreken, die waren over het algemeen goed (beter je best doen bij gym, Jenneke), maar waar gaat dit dan wel over?

Over Ben Affleck gaat dit. En dan niet over zijn fabulous looks, want die heeft 'ie niet in my honest opinion, maar over zijn vermogen om van Golden Boy, Oscarwinning Scriptwriter and best friend from Matt Damon naar schoothondje van J-Lo, in B-comedies acterende, Razzy genomineerde (worst actor of the Decade!) Sukkel te gaan. En vervolgens weer ijzersterk terug te komen als regisseur van "The Town" en "Argo". Voor die laatste film was hij niet genomineerd als regisseur bij de Oscars, maar de film won wel de Oscar voor de beste film. En daarmee was hij weer terug als Serieuze Hollywood Held. Kortom van Hero naar Zero en weer terug bij Hero. Kun je dan wachten of hij weer een Zero wordt? Vast wel. In Hollywood zijn alleen de palmbomen standvastig. Reputaties, huwelijken, auto's, thema's, alles kan kapot daar.

Maar goed, die 2,4 kreeg de film Gigli uit 2003, waarin hij samen met Jennifer Lopez speelde. Ooit heb ik er een stukje van gezien, maar het was te genant gewoon, zo slecht. In het echt had hij een relatie met haar, en werden ze Bennifer genoemd. Je kon aan de foto's op de roddelsites zien wie de broek aan had, en dat was niet Ben maar Jen. Heel de wereld snapte niet wat ze bij elkaar deden, en toen ze die draak van een film gingen opnemen was het definitief (op dat moment dan) gedaan met zijn reputatie. Gelukkig ging het uit en Ben trouwde met een andere Jennifer (Garner) en werd in ieder geval privé gelukkig.

Zijn carriere ging nog niet zo lekker, tot hij besloot "Gone Baby Gone" te gaan regisseren. Onverwacht kreeg de film goede kritieken, dus dat smaakte naar meer. Dat werd "The Town", een spannende thriller die zich afspeelt in een zeer misdadige wijk in Boston. Hij speelde zelf de hoofdrol, als bankrover met wroeging als hij verliefd wordt op één van zijn slachtoffers. En toen kwam "Argo", een waargebeurd verhaal over zes gijzelaars die door zich voor te doen als Canadese filmcrew ontsnappen uit het Iran waar net de Islamitische  revolutie was uitgebroken. Ja, deze spoiler krijgt u mee waarde lezer, want ondanks dat je dit weet zit je als kijker op het puntje van je stoel omdat je weet dat het écht werkelijk ieder moment mis kan gaan. Ik vond de spanning die de gijzelaars gevoeld moeten hebben goed in beeld gebracht, vooral als ze de markt opgaan en zich onder de alles wat Amerikaans is hatende Iraniërs begeven. Het is een echte aanrader deze film, wat mij betreft een terecht winnaar. En die 8 is dik verdiend.

Van mij mag Ben best weer een razzie winnen voor een echt foute romcom, als 'ie daarna maar dan weer zo'n goede film als "Argo" maakt. Want zonder dieptepunten geen hoogtepunten, nietwaar?

Voor dit stuk is dankbaar gebruik gemaakt van mijn triviale kennis, en een beetje van IMDb.com.

1 opmerking:

  1. Nou we hebben hem ook thuis liggen. Ben erg benieuwd geworden nu. Toch maar eens kijken binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.